Extra bescherming tegen Corona : 5 tips

Wil je je extra beschermen tegen Corona?

Ik geef je 5 tips om je algemene gezondheid te verbeteren en je immuniteit te boosten.

Ik kan je niet garanderen dat je geen Corona kan krijgen. Dit kan niemand.
Maar ik geef je hieronder tips om -zonder dure vitamines en powerfoods en zonder medicatie- je immuniteit te boosten zodat je beter gewapend bent tegen aanvallen van virussen 

Hou je aan de hygiënische regels

Zolang er geen vaccins op de markt zijn, is niemand gewapend tegen Corona. Of je al eerder besmet bent of niet, of je jong bent of oud, dit maakte het Corona-virus niets uit. Iedereen is mogelijk slachtoffer.

Het enige dat we kunnen doen om het risico te beperken is ons zo goed mogelijk aan de geldende hygiënische maatregelen houden.  Je ziet ze hiernaast de intussen gekende maatregelen, zoals dit bv in Vlaanderen is samengevat

corona maatregelen
https://www.zorg-en-gezondheid.be/covid-19-hygiene-en-bescherming

Daarnaast is het dragen van een mondmasker vermoedelijk ook een extra beschermingslaag, zeker op plaatsen waar veel mensen samen zijn en/of binnen.
Bij het dragen van een mondmasker is het comfortabeler door de neus te ademen en zeer rustig te ademen. 

Maar is dit écht het enige dat we kunnen doen ?

Neen. Power je lichaam op. Zet je lichaam in als extra verdedigingslinie.
Dit is wat een gezond lichaam sowieso doet, of het nu geconfronteerd wordt met het verkoudheidsvirus, het griep-virus of Corona-virus.

Haal meer uit je lichaam door onderstaande tips te volgen :

Boost je immuniteit

Misschien wat uitleg bij de VIP TIPS, want die tips kreeg je wellicht nog nergens anders

Tip 1 : Eet gezond

Besteed deze dagen extra aandacht aan gezonde voeding.
Zorg voor voldoende groenten en fruit. Er bestaan méér van genoeg websites rond gezonde voeding. Ik verwijs je dan ook graag naar daar.

Tip 2 : Beweeg

Velen hebben het genot van wandelen ontdekt. Maar er zijn nog zoveel andere manieren om te bewegen. Een half uur lichte beweging per dag volstaat.

Tip 3 : Slaap voldoende

De meeste mensen hebben baat bij 8 uur slapen. Lukt het slapen niet zo goed? Verzilver dan tip 3 door ook tip 4 en 5 te doen. 

Tip 4 : Hou je mond dicht

mond dicht

Adem steeds in en uit met je neus.
Hou je mond dus dicht als je gewoon ademt.

Ademen door de neus heeft tal van voordelen.

 • De neus filtert grote en kleine onzuiverheden, zoals pollen, bacteriën en virussen. Het is je tweede verdedigingslinie, na het mondmasker. Binnen in de neus zijn het de haartjes, de cilia en de mucus die dit werkje voor jou regelen. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat door de neus ademen effectief beschermt tegen Corona, maar wetenschappelijke studies hebben wel bewezen dat het bv hielp tegen het SARS-virus. 
 • Door door de neus te ademen, activeer je ook onze sinussen. En die sinussen produceren NO of stikstofoxide. Neen, je verandert niet in Chemelot. Stikstofoxide filtert de lucht extra, het steriliseert de lucht en het doet de bloedvaten verwijden; wat zuurstofuitwisseling in de longen bevordert. Dit is dus je derde verdedingslinie. Het is pas een 25-tal jaar dat men weet waar stifstokoxide wordt aangemaakt bij het ademen en wat daarvan het nut is.  

Wil je meer wetenschappelijke uitleg over neusademhalen en Covid, klik dan hier 

Ademen door de neus is niet alleen belangrijk om je immuniteit te boosten tegen Corona. Het is steeds de beste optie. Het is ook belangrijk bij astma, verkoudheden, slapeloosheid, moeite, stress, angsten, slaapapneu, …

Wanneer je al lang door je mond ademt, zal je neus vermoedelijk dicht zitten. 
Op mijn website vind je veel oefeningen om de neus te openen, zonder medicatie. 
Als ik hier de gemakkelijkste mag geven, is het spoelen met een zoutoplossing

Maar ik verwijs graag naar mijn online video-abonnement om je een kickstart te geven. 

Tip 5 : Relax

relax

Niets zo erg voor je fysieke en mentale gezondheid als stress en zorgen
Bouw daarom doelbewust relaxatie in.

Relax jezelf. Ban stress. Het is allicht niet de eerste keer dat je het hoort. 
Stress zet zoveel nefaste mechanismen in je lichaam in werking.
En in deze tijden is het des te moeilijker om stress te bannen.
Maar hoe pak je dit nu aan ?
Een aantal praktische tips :

 • Doe elke dag iets dat je écht gelukkig maakt.
  Als het je kan helpen, schrijf dit dan ook op. Da’s voor iedereen anders. Het kan zingen zijn, een wandeling maken, een leuk (skype-) contact met je vriend(in). Zoek uit wat voor jou werkt en doe dagelijks iets van de gelukslijstje.

 • Meditatie of mindfullness zijn 2 manieren om je gedachtenstroom je breken. Om in het hier en nu te gaan. In je lichaam. Weg van je gedachten. Niet zo’n fan van holistisch gedoe. Weet dat 10 minuten meditatie of mindfullness wetenschappelijk bewezen positieve effecten hebben op het brein en het ganse lichaam.
  Je hoeft geen half uur op een meditatiekussen gaan zitten. Elke dag 10 minuten is veel effectiever. Je vindt tal van begeleide meditatievideo’s op Youtube, in het Engels maar ook in de Nederlands. Er zit beslist iets bij voor jou.
  Maar ik verwijs ook graag naar mijn online video-abonnement voor eenvoudige korte meditatie en mindfullness sessies in het Nederlands. 

 • Tenslotte wil ik een pleidooi houden voor een gezonde ademhaling. Als ademcoach weet ik dat veel mensen veel te snel inademen, waardoor ze een opgejaagd gevoel krijgen. Ze zitten dan in een vicieuze cirkel.
  Waarom is een gezonde ademhaling zo belangrijk ? 
  Ten eerste zorgt een gezonde ademhaling voor de zuurstof naar al je cellen, naar je spieren, naar je organen, en vooral, naar je hersenen. 
  Ten tweede is de ademhaling de enige autonome lichaamsfunctie die je zelf kan regelen. Je hartritme, je bloeddruk, je maagsappen, … kan je niet zelf regelen. Maar je ademhaling wel. En door dit te (ont)regelen, (ont)regel je meteen ook je andere autonome lichaamsfuncties. 
  Een gezonde ademhaling is langzaam inademen door je neus en zeer langzaam uitademen door je neus.
  10 minuten ademhalen met een kadans van 10 seconden per ademhaling helpt je al van veel stress af. 10 seconden per ademhaling betekent 4 seconden in en 6 seconden uit.
  Het spreekt voor zich dat je dit kan inzetten in Corona-tijden maar dat dit ook een Joker is voor je ganse leven. Ook hier verwijs ik graag naar mijn online video-abonnement voor tal van ademvideo’s. 

Je stress loslaten is hyper-belangrijk voor je lichaam.
Maak tijd om elke dag 10 minuten bewust met je ademhaling te werken. Je haalt die ‘verloren’ tijd snel weer in.
Maak er een gewoonte, zoals je tanden poetsen. Kies een moment van de dag waarop je je even terugtrekt.