Voor wie meer wil lezen over ademhaling

Favoriete boeken

Boeken rond ademhaling? Van de vele boeken die ik heb gelezen, wil ik hier een beperkt aantal voorstellen.
Zo zie je het bos door de bomen.

Mijn korte beschrijving:

James Nestor vroeg zich af wat free-divers onderscheidde van “gewone” mensen. Hoe kunnen ze zo lang zonder adem en zonder gasflessen duiken? Het anwoord is simpel en verbijsterend: oefenenZij oefenden hun ademhaling en hun longen.

De auteur wou dit zelf uitproberen. Gedurende heel wat jaren heeft hij verschillende ademhalingstechnieken uitgeprobeerd, tests ondergaan, met “ademologen” gepraat. De neerslag is te vinden in zijn boek. Ook Buteyko-ademhaling en hartcoherentie komen aan bod. 

Het resultaat is dit verbluffend boek, dat niet enkel zeer vlot en prettig geschreven is (het leest bijna als een goede roman); maar ook een overzicht biedt van verschillende ademtechnieken en wat -voor de auteur althans- werkt en niet werkt. Al snel wordt het je duidelijk wat de kracht van ademhaling is en zie je de rode draad in de verschillende ademhalingstechnieken. Een fijne inkijk kan je vinden op Youtube.

Ik las het boek intussen al 3 keer (nu januari 2021 en het boek is pas half 2020 uitgebracht).
Echt mijn topper van alle boeken!

Het is sinds maart 2021 ook vertaald in het Nederlands. Ik heb het zelf nog niet gelezen in het Nederlands, maar ook handig voor wie liever in zijn eigen taal leest

Leer de kunst van het nietsdoen

Mijn korte beschrijving:

Luc Swinnen hoeft in België wellicht niet meer voorgesteld worden. Hij is arts en al tientallen jaren bezig met stress, vooral met stress management op het werk. Tracht eens één van zijn lezingen bij te wonen waar – in een gezellig sappig Vlaams- stress en het controleren ervan wordt uitgelegd. Luc schreef ook al verschillende boeken. Zijn boeken over stress en over burnout waren toppers.

In 2020 verscheen ‘rust voor je brein’. 

Waarom zou je dit boek moeten lezen? Ten eerste omdat het inzicht geeft in de recente wetenschappelijke studies over de werking van de hersenen.  Vervolgens omdat hij het belang onderstreept om de hersenen af en toe “offline” te zetten. Rust geeft veerkracht. Zonder rust steven je af op stressgeralateerde klachten tot een burnout.
Ik raad het iedereen aan die overstresst is of een burnout heeft. Maar het is vooral een eye-opener voor wie zijn dagen vol-vol-vol plant … 

Tenslotte : Als je wil weten waarom nietsdoen van goudswaarde is, dan moet je dit boek lezen.

Hij stelt zeer kort zijn boek voor op Youtube 

Leerrijk en interessant boek

Mijn korte beschrijving:

Katrien Geevaerts is sinds een aantal jaren full-time hartcoherentie-coach
Haar boek is een aanrader voor iedereen die stress, hyperventilatie of burnout 
heeft.
Ze legt gestructureerd en visueel uit wat stress met je doet, hoe je het afbouwt en wat er gebeurt als je steeds meer stress opbouwt dan dan je afbouwt.

Vervolgens legt ze uit wat hartcoherentie is en hoe het je ontstresst.
Het boek is zeer praktisch en geeft heel wat doe-oefeningen.
Katrien bespreekt ook een aantal tools waarmee je thuis hartcoherentie kan beoefenen.

Hartcoherentie en Buteyko zijn nauw verwant. Het accent is misschien lichtjes anders, maar de basis is zeer gelijkaardig. Zo doe ik tijdens de Buteyko-ademhalingsoefeningen regelmatig hartcoherentie-oefeningen

Smaakt het boek naar meer, dan wil ik je ook meegeven dat elke eerste maandag van de maand (tenzij een feestdag) er op campus van AZ Rivierenland in Bornem een infoavond over hartcoherentie plaatsvindt. Meer info.

BoekenBoeken