Hulpmiddelen voor een nieuwe start

Hulpmiddelen om een nieuwe start te maken

Als je wil starten met goed te ademen, moet je vooral veel oefenen.
Maar er zijn ook een aantal hulpmiddelen waarmee de start net iets vlotter gaat

Neusdouche bij verstopte neus, allergieën, sinusitis, ...

Een verstopte neus is dramatisch voor een goede ademhaling. Want dé hoeksteen van een goede ademhaling is de neusademhaling.

Maar een verstopte neus is ook gewoon ellendig voor jou.
Ken je het gevoel dat je hoofd “vast” zit door die neus? Dat de druk zich opbouwt rond je ogen? Je kop barst? Je ogen tranen? 
Of het nu door allergieën komt of door sinusitis of gewoon door banale verkoudheden, met een verstopte neus voel je je super-belabberd.

Maar we weten allemaal dat de “medicamenteuze” neussprays slecht zijn voor jou, zeker bij langdurig gebruik.
En dat veel van de medicamenten die de neus verlichten, slaperig maken.
Daarom raad ik een neusdouche aan.

PRO’s
  • Het verlicht de neus onmiddellijk.
  • Het is volkomen natuurlijk. Je gebruikt enkel zeezout (of Himalaya zout of Emser zout), eventueel met Natriumbicarbonaat
  • Het is goedkoop (als je niet met voorverpakte zakjes werkt)
  • Het werkt een beetje als een isotoon drankje na het sporten … 
CON’s
  • Het is de eerste keer geen fijne ervaring. Maar het went snel.
    Oefen zeker niet eerst met gewoon water, want dit is écht geen goed idee.
  • Je moet hygiënisch te werk gaan. Ik heb het niet over steriliseren, maar wel over het feit dat je je handen goed moet wassen en je alles goed moet uitspoelen na gebruik. 
  • De hoeveelheid zout steekt nauw. 3 mg zout voor 300 ml. Ik gebruik hiervoor een speciaal schepje. Niet zo maar een lepel ingooien. Bij voorverpakte zakjes heb je uiteraard dit probleem niet

Maak eerst je keuze tussen de neusdouches. Verkies je plastic, keramiek, of liever steen?

NETI POT OF NEUSDOUCHE IN PLASTIC

Voor een neusspoeling heb je een neusdouche of netipot nodig en zout. De goedkoopste variant is de plastiek fles met sproeikop. Door te knijpen in de fles, wordt de neusspoeling in de neus gespoten. Je hebt ook alternatieven in keramiek of in steen. Zelf gebruik ik voor het gemak deze in plastic.
Meer info over prijzen

NETI POT OF NEUSDOUCHE IN KERAMIEK

Voor een neusspoeling heb je een neusdouche of netipot nodig en zout. Voor wie niet graag plastic heeft, is deze keramieken variant een prima optie. Dit is -voor mij- iets moeilijker om het in de neus te spuiten. Daarom gebruik ik de plastic variant.
Meer info over prijzen

PHYSIOMER NEUSDOUCHE (PLASTIC)

Misschien ga je liever voor een gekend merk voor je neusdouche. Je kan dan bv. voor Physiomer opteren.
Exact dezelfde werking als andere neusdouches.
Maar uiteraard is de keuze aan jou.
Meer info over prijzen

Kies dan of je gaat voor voorverpakte zakjes (goed voor 1 beurt) of je zelf je mengstel samenstelt. Dan heb je zout nodig en evt. natriumbicarbonaat.

SPOELZOUT IN ZAKJES

Een neusspoeling doe je met zout. Ofwel weeg je nauwgezet het zout af dat je nodig hebt voor 1 spoeling ofwel gebruik je kant-en-klare zakjes nasaal spoelzout. Je doet dan 1 zakje bij 250 ml handwarm water. Dit is makkelijker, maar uiteraard ook iets duurder.

Meer info over prijzen

 

ZOUT VOOR SPOELINGEN (KG)

Voor een neusspoeling heb je een neusdouche of netipot nodig en zout. Eigenlijk mag je elk keukenzout nemen (geschikt voor voeding). Het is vele malen goedkoper dan zakjes zout, maar je moet het afwegen (op 300 ml 3 gr zout; met een maatschepje is dit een fluitje van een cent). Himalaya  Zout bevat bovendien mineralen, calcium, magnesium en spoorelementen.  Dit gebruik ik zelf ook.

Meer info over prijzen

NATRIUMBICARBONAAT ALS VERZACHTER

Ik gebruik natriumbicarbonaat voor mijn zoutmengsel. In plaats van 3 gr zout gebruik ik 2 gr zout en 1 gr natriumbicarbonaat. Het maakt de spoeling iets zachter. Gebruik alleen natriumbicarbonaat die geschikt is voor voeding. Het wordt ook wel baking soda genoemd. Misschien heb je het thuis staan. Je kan het ook in de supermarkt kopen. Bovenstaand product is zeer verfijnd en bijzonder geschikt. 

Meer info over prijzen

Vervolgens start je voor het eerst … 

Lees goed de bijsluiter.
Je maakt de spoeling met 300 ml handwarm water en 3 gr zout of 2 gr zout en 1 gr natriumbicarbonaat. Je schudt met het mengsel dat alles goed opgelost is. En dan spuit je de helft in je ene neusgat en laat je het er weer uitlopen door het andere neusgat. De andere helft spuit je in het andere neusgat en laat je er weer uitlopen in je ene neusgat.

Meer uitleg kan je vinden op de website van de kliniek van Maastricht (MUMC) van de afdeling neus keel oren (KNO of NKO), via deze link.

Ook in mijn video-abonnement toon ik dit uitgebreid. 
En ik leer je ook wat je moet doen voor een blijvend effect. 

Wat te doen voor een blijvend effect

Hulpmiddelen voor relaxatie van het middenrif

MOUSSEN BAL

Wanneer je middenrif “stijf” is omdat je niet meer gewoon bent te ademen met een buikademhaling, kan je het ontspannen door op een moussen bal te gaan liggen. Bal onder je middenrif. Een grote bal geeft het beste effect in het begin.

Meer info over prijzen