Myotape: je mond dichtplakken om gezonder te zijn

Wat is Myotape?

Myotape is een tape die je ‘s nachts over je mond plakt om door je neus te ademen.
De tape werd speciaal ontwikkeld door het team van Patrick McKeown van de International Buteyko Clinic zodat je leert om niet langer door je mond te ademen.

Wist je dat veel mensen onbewust door hun mond ademen, vooral dan ‘s nachts, en dat dit ook minder gezond is . Je kan hierdoor gaan snurken of slecht slapen, maar je kan ook hyperventilatie krijgen, of stressgevoeliger worden, tot slaapapneu ontwikkelen. 

Om dit tegen te gaan, is de Myotape ontwikkeld. Met de tape verhinder je namelijk dat je door je mond gaat ademen en adem je dus automatisch en onbewust door je neus.

Het positieve aan deze tape, in tegenstelling tot veel andere op de markt, is dat het de lippen niet helemaal dichtplakt. Hierdoor kan je toch -in nood of angst- nog een beetje ademen door je mond en kan je ook nog een beetje praten. Als je lippen volledig dichtgeplakt zijn, zoals bepaalde alternatieven op de markt, geeft dit vaak een beklemmend gevoel.

Zo ziet het er uit

Myotape voor volwassenen

1 sticker Myotape

Kids Myotape

Voor wie kan myotape nuttig zijn?

Voor iedereen die bewust of onbewust door de neus ademt.

Myotape is nuttig voor

 • Wie astma heeft (maar niet op nachten dat je zeer ernstige ademhalingsproblemen hebt, dan gebruik je gewone medicatie) 
 • Al wie kampt met allergieën. Doordat je mond meer gesloten is, komen er minder grote allergenen binnen, bovendien is je neus de beste tool om allergenen te filteren.
 • Al wie lijdt aan slaapproblemen (en dat zijn er helaas veel)
  • Slaapstoornissen: slapeloosheid, slecht slapen, slecht inslapen of doorslapen, vermoeid wakker worden, etc 
  • Slaapapneu
  • Snurken. Er zijn veel redenen waarom mensen snurken. Uit eerlijkheid moet ik zeggen dat de tape niet alle oorzaken kan oplossen. Maar velen blijken er echt baat van te hebben.
 • Mensen die last hebben van allerhande kwalen die mede veroorzaakt worden door ademen door de mond: droge mond ‘s morgens, barstjes in de lippen (kan ook door kou buiten komen), maar ook koude handen en voeten, opgejaagd gevoel, hyperventilatie, …
 • Kinderen met gedragsproblemen (zoals ADHD) of leerproblemen zouden ook gebaat zijn hiermee. Het helpt hen onder andere aan  restauratieve slaap en brengt rust in hun hoofd. 
 • Tieners met tand en kaak(lijn)-problemen. Bij een kind dat steeds door de mond ademt, verandert de tandinzet en het gezicht effectief, zeker als de botstructuur nog flexibel is. Dit kan je dus effectief verhinderen door het gebruik van Myotape. Dit is een geheimtip die orthodontisten zeker niet altijd vertellen. Al

Voor wie is Myotape NIET?

 • Kinderen onder de 4 jaar.
  Bij kleine kinderen begin je sowieso best overdag en onder toezicht.
 • Mannen met snorren en/of baarden.
  De tape hecht onvoldoende.
 • Wie  ernstige ademhalingsproblemen heeft.
 • Zij die kampen met ernstige hartproblemen.
 • Wanneer je alcohol en/of drugs gebruikt.
  Eén glaasje wijn of bier kan echt geen kwaad.
 • Als je sedatieve medicatie gebruikt.
  Dus gebruik het niet als je slaappillen neemt of spierontspanners.
 • Bij een ernstig verstopte neus door  bijvoorbeeld een verkoudheid.
 • Ingeval je misselijk bent of je moet overgeven.
mond dicht nosebreathing

Voor wie het nut van Myotape ziet, kan ik aanraden het te proberen. Draag het eerst eens overdag een uurtje om er aan te wennen (zeker bij kinderen), zoals bv bij het TV kijkten En doe het dan eens ‘s nachts. Ook al doe je het er ‘s nachts (bewust of onbewust) af, dan nog heeft het gebaat! 

Waarom is ademen door de neus zoveel beter

Ademen door de neus is zoveel gezonder, omdat de neus effectief dient om door te ademen. Je krijgt er ten eerste meer energie van en ten tweede spaart het je lichaam omdat de ingeademde lucht gezuiverd wordt. Lees hieronder waarom. Of klik verder door op onderstaande linken

Je kan ook gewoon de korte samenvatting hieronder lezen.

1 Zuivere lucht

 Allereerst zuivert de neus de lucht van pollen, stof, vuiltjes, bacteriën etc

2 Opgewarmde lucht

Ten tweede wordt door de neus de lucht opgewarmd (of afgekoeld, al naargelang het seizoen). 

3 Vochtige lucht

De neus ten derde bevochtigt de lucht. Droge lucht is slecht voor je luchtpijp en longen.

4 Meer zuurstof naar cellen

Ten vierde zorgt de inademing door de neus voor minder opname van lucht en dus van zuurstof. Veel mensen denken dat hoe “meer” lucht ze inademen, hoe meer zuurstof ze binnenkrijgen. Maar in werkelijkheid is het zo dat als je minder lucht binnenkrijgt, er méér zuurstof wordt afgestaan aan je organen en cellen.

5 Stikstofoxide

Tenslotte zorgt een neusademhaling ervoor dat stikstofoxide (NO) wordt aangemaakt en vermengd wordt met de lucht. Sitkstofoxide zet de aders open waaronder ook de gladde aders rondom je luchtpijp. Het effect kan ik gemakkelijk illustreren met volgende: stikstofoxide is het hoofdbestanddeel van Viagra..

Wat kan je nog méér doen?

Gezond ademen, dat kan je leren. En daarvoor is die tape alleen misschien niet voldoende. Het best doe je dit onder professionele begeleiding door een gecertificeerde ademcoach of therapeut.

Bij mij kan je terecht voor:

 • Individuele begeleiding en groepsbegeleiding.
  Meer info
 • Online video-aanbod. Voor slechts 1 € per dag krijg je allerhande uitleg over ademen, krijg je ademhalingsoefeningen, meditatie-oefeningen met focus op ademhaling, onstpanningssessies met focus op ademhaling enz. Tientallen video’s staan op jou te wachten. Zo vaak je wil, wanneer je wil, waar je wil.
  Meer info.
BRAND Buteyko ademhaling