#nosebreathing: hype of zotternij, gevaarlijk of helend

Nosebreathing. Op Tiktok verschijnen hilarische filmpjes van kinderen die hun mond dichttapen.

Heb je ze nog niet gezien? Geen gemis. In dit interview met Véronique Van Imschoot, ademcoach en Buteyko-therapeut lees je over de zin en onzin van de mond dichttapen.

# Nosebreathing is de hype van de maand juni 2022.

Ze tapen dan hun mond dicht zodat ze enkel door de neus kunnen ademen en posten dit op Tiktok, onder de hashtag nosebreathing. 
Wil jouw kind ook “the challenge” aangaan?
 Geen paniek. Véronique legt hieronder ook uit wat de gevaren zijn

veronique buteyko practitioner

Wij helpen mensen gezonder te ademen

Véronique, wat is een ademcoach?

Een ademcoach helpt mensen om gezonder te leren ademhalen. In Nederland is dit reeds goed ingeburgerd. In België horen we hier nog niet zo veel over. Wij helpen mensen met gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën, slaapproblemen, burnout, … Maar is zie ook veel stress-gerelateerde problemen. Wonderbaarlijk dat juist leren ademen zo makkelijk en toch zo heilzaam is.  

Veel mensen ademen te snel. We noemen dit “chronische hyperventilatie”.

Zijn er dan veel mensen die niet goed ademen?

Helaas wel. Als we even de mensen met gezondheidsproblemen eruit laten, dan zie ik dat er gigantisch veel mensen te snel ademen. Snel en bijgevolg oppervlakkig ademen geeft je lichaam en geest weinig energie. En hoe sneller we ademen, hoe gestresseerder we ons voelen. Je hebt misschien ooit al eens iemand zien hyperventileren. Dit is het toppunt van te snel te ademen. Maar wanneer je zeer vaak snel ademt, is dit minder spectaculair, maar nog desastreuzer voor je lichaam : het slijt in. Dit noemen we “chronische hyperventilatie”

Is # nosebreathing de oplossing?

Nosebreathing is 1 van de oplossingen. Maar met nosebreathing bedoel ik: ademhalen door de neus.  Da’s nog niet de mond dichttapen, daar kom ik straks op terug.
In mijn praktijk gebruik ik BRAND als geheugensteuntje voor gezond ademhalen. Met de 

B van Buikademhaling
R van Relaxte ademhaling
A van Ademhaling
N van Neusademhaling
D van Ademdieet
, de hoeksteen van de Buteyko-techniek

Buikademhaling en Neusademhaling gaan hand in hand. Zij zijn key voor een gezonde ademhaling.

mond dicht nosebreathing

Nosebreathing is eigenlijk gewoon ademhalen door de neus: da’s het gezondste

BRAND Buteyko ademhaling

In die zin ben ik blij met deze aandacht. Niets gezonder dan in- en uitademen door de neus

Ik leerde inademen door de neus en uitademen door de mond. Jij leert in- en uitademen door de neus, mag ik dit zo begrijpen?

Nosebreathing is inderdaad in-en uitademen door de neus. Ik wil hier kort de voordelen opsommen. Ik wil toch even benadrukken dat je veel van deze voordelen ook hebt als je inadement door de neus en uitademt door de mond.

ZUIVERE LUCHT

De neus zuivert de lucht, van pollen, stof, vuiltjes, bacteriën etc.

OPGEWARMDE LUCHT

De neus warmt de lucht op of af (al naargelang het seizoen). Wanneer we ook uitademen door de neus vormt dit als het ware je eigen airco. 

VOCHTIGE LUCHT

De neus bevochtigt de lucht. Droge lucht is slecht voor je luchtpijp en longen.

OPTIMALISERING ZUURSTOF NAAR CELLEN

De inademing door de neus zorgt voor minder opname van lucht en dus van zuurstof. Veel mensen denken dat hoe “meer” lucht ze inademen, hoe meer zuurstof ze binnenkrijgen. Maar in werkelijkheid is het zo dat als je minder lucht binnenkrijgt, er méér zuurstof wordt afgestaan aan je organen en cellen.

STIKSOTFOXIDE. Wablief?

Tenslotte zorgt een neusademhaling ervoor dat stikstofoxide (NO) wordt aangemaakt en vermengd wordt met de lucht. Sitkstofoxide zet de aders open waaronder ook de gladde aders rondom je luchtpijp. Het effect kan ik gemakkelijk illustreren met volgende: stikstofoxide is het hoofdbestanddeel van Viagra.

Buteyko adem als een baby nosebreathing neusademhaling

Nosebreathing is zo natuurlijk en heeft zo veel voordelen.
Dit is trouwens ook wat een baby steeds doet. Alleen hebben veel mensen dit in hun jeugd afgeleerd.

Raar, hé.

neusademhaling
buteyko myotape kind fantasie nosebreathing neusademhaling

De mond tapen gebruik ik in mijn praktijk om van het nosebreathing een automatisme te maken.

Dit lijkt me inderdaad 'natuurlijk', maar hoe zit dit dan met die challenge #nosebreathing. Dit ziet er zo 'onnatuurlijk' uit.

Dit klopt. Maar mensen die jaren door hun mond geademd hebben, schakelen niet zomaar ineens over op een neusademhaling. Je kan daar 10 minuten op letten en het zeer goed doen. Maar eens je er niet op let, schakel je over op de automatische piloot en adem je opnieuw door je mond.
Daarom gebruiken wij vaak tape om de mond dicht te plakken. We vergewissen ons eerst dat die persoon effectief kan ademen door de neus en dan plakken we de mond dicht. Eerst 10 minuten, dan langer en langer. We vragen die mensen om die tape ook ‘s nachts te dragen. Zo ontstaat een nieuw automatisme. En krijg je een gezonde ademhaling. Je wordt enerzijds rustiger en anderzijds energieker. 

ademhalingstehnieken burnout stress astma slaapproblemen nosebreathing

Nosebreathing is in het Oosten zo belangrijk voor lichaam en geest. Pranayama in de yoga, Qi Gong alles draait rond ADEM, wat daar synoniem is van energie

Experten en dokters zijn van mening dat nosebreathing een zotternij is en geen meerwaarde heeft.

1 x nosebreathing doen enkel om dit op Tiktok te zetten, is natuurlijk vrij zinloos.
Maar dit gebruiken om om te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling is echt wel een life-changer. 
Ik weet dat Westerse dokters dit in twijfel trekken. Het zit niet in een pilletje en het kan niet verkocht worden.
Maar in het Oosten is dit al duizenden jaren het belangrijkste gezondheidsadvies.
En ik kan alleen maar constateren dat mensen die dit aanleren, écht geholpen zijn.

Buteyko online ademhalingstechnieken nosebreathing

Het is op zich niet gevaarlijk maar er zijn toch wat maren.

Maar het is dus zeker niet gevaarlijk.

Neen. Maar toch met een aantal maren.

Je moet je er wel van vergewissen dat je kàn door de neus ademen. Er zijn mensen met bv een afwijkend neustussenschot die echt moeilijk door de neus kunnen ademen. Bij deze mensen doe ik dit niet.

Je neus moet ook voldoende “open” zijn.  Wanneer je een verkoudheid hebt of last van allergie of sinussen en neus zit “toe”, dan moet je die eerst “open” zetten. Die mensen krijgen van mij eerst een “neusdouche”

Ook bij kinderen moet je opletten. Onder de 4 : NO GO. Tussen 4 en 10  doe ik dit enkel onder voortdurend toezicht.

En tenslotte, misschien wel belangrijk voor de Tiktokkers: doe het niet onder invloed van drank of drugs. Je natuurlijke reactie om de tape te verwijderen als het echt niet meer lukt, wordt dan onderdrukt.

Wat raad jij de mensen aan?

De challenge #nosebreathing is geen zotternij.
Koop wel de juiste tape.

Je kan gewoon chirurgische tape gebruiken. Dit bedekt je ganse mond. Aangenamer is de echte Myotape, speciaal hiervoor ontwikkeld.

Gezond ademen, dat kan je leren. En daarvoor is die tape alleen misschien niet voldoende. Het best doe je dit onder professionele begeleiding door een gecertificeerde ademcoach of therapeut.

Bij mij kan je terecht voor:

  • Individuele begeleiding en groepsbegeleiding.
    Meer info
  • Online video-aanbod. Voor slechts 1 € per dag krijg je allerhande uitleg over ademen, krijg je ademhalingsoefeningen, meditatie-oefeningen met focus op ademhaling, onstpanningssessies met focus op ademhaling enz. Tientallen video’s staan op jou te wachten. Zo vaak je wil, wanneer je wil, waar je wil.
    Meer info.
BRAND Buteyko ademhaling