Ademhalings-technieken

Is dit voor idereen ?

Ja, maar niet iedereen mag alles doen

VUL ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN

En kijk welke oefeningen wel geschikt zijn voor jou en welke niet. Bij twijfel, raadpleeg een arts of ga eerder voor een individueel programma.

Ben je zwanger ?

In de eerste trimester van je zwangerschap mag je GEEN oefeningen van het LUCHTDIEET doen. In de volgende trimesters raad ik aan van het luchtdieet enkel de "vele kleine adempauzes" en de "Rustige Ademsiësta"- oefeningen te doen. Maar die zullen jou én je baby goed doen. En je zal zoveel sterker staan eens je baby er is ...

Heb je één (of meer) van volgende ziekten (groep 1)

Je mag de oefeningen van het luchtdieet NIET doen.

Heb je één (of meer) van volgende ziekten (groep 2)

Je mag NIET ALLE oefeningen van het luchtdieet doen. Van het luchtdieet zij enkel de "vele kleine adempauzes" en de "Rustige Ademsiësta"- oefeningen zijn voor jou geschikt. Maar die zullen reeds een significant verschil maken.

Is je neus geblokkeerd ?

Je mag je mond niet dichtplakken als je écht niet door je neus kan ademen.

Ben je jonger dan 18 ?

Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen deze oefeningen enkel doen onder begeleiding van hun ouders. Ze boeken snel vooruitgang met het "stappenplan".

Ben je ouder dan 70, Controle Pauze lager dan 10 of een zwakke gezondheid?

In deze gevallen volg je de adviezen van mensen met ziekten van groep 2

Astma

Astma komt in vele vormen, van lichte astma over matige tot ernstige.
Ook inspanningsastma bestaat. De medicatie is zeer divers; van preventieve medicatie tot medicatie voor bij een aanval. Zelfs de respons op medicatie kan zeer sterk verschillen van individu tot individu.
Laat je zeker begeleiden door je huisarts of longarts.

In vele vormen

Lichte vorm van astma

Dan heb je een 5-tal keer per jaar last van hoesten/piepen/... en deze klachten houden niet langer dan 10 dagen aan. Of de klachten als hoesten/piepen/... doen zich regelmatig voor, maar niet vaker dan 1x per week.

Matige vorm van astma

Dan heb je méér dan 1x per week last van piepen/hoesten/..., maar niet elke dag. Deze klachten komen ook wel eens 's nachts voor.

Ernstige vorm van astma

Dan heb je bijna elke dag last van klachten als hoesten/piepen/....en het normale leven wordt er ernstig door verstoord: bijv. last bij inspanning en regelmatig 's nachts astmatische klachten.